Merkez: +90 212 549 47 27 - Çorlu: +90 282 502 90 26
Avrasya Paslanmaz

Plazma Kesim

PLAZMA KESME NEDİR?

Doğru akım güç kaynağının basınçlı havayı iyonize ederek plazma haline getirmesi sayesinde iletken malzemelerde kesme işleminin gerçekleştirilmesidir. Kesme işleminin gerçekleşmesi için, güç kaynağı, sürekli sabit basınçlı hava, uygun tipte torç gereklidir. Plazma kesme işlemi tüm iletken metallere uygulanabilmektedir. Plazma kesme teknolojisi sayesinde kesme işlemine ilave olarak oluk açma işlemini de gerçekleştirebilirsiniz.

NEDEN PLAZMA KESME?

Günümüzün rekabetçi koşulları üreticileri imalat maliyetlerini en aza indirmeleri yönünde zorlamaktadır. Maliyetleri en çok etkileyen unsurlar, üretim hızı, üretim kalitesi, işçilik giderleri, fire maliyetleri, yeniden işleme maliyetleri, sürekli ihtiyaç duyulan kesme memeleri ve kesme gazlarının bedelleri olarak sıralanabilir. 

 Plazma kesimin avantajları

  1. Plazma kesme, 32 mm kalınlığındaki siyah saclara kadar oksijenle kesime göre %30 daha düşük maliyetlidir. Malzeme kalınlığı azaldıkça maliyet daha da azalacaktır.
  2. Plazma kesme ile tüm metalleri kesebilirsiniz. Hem de mükemmel kalitede. Özellikle sıklıkla karşılaşılan paslanmaz ve alüminyum malzemelerde sorunsuz kesim yapabilirsiniz.
  3. Plazma kesme ile ön tav yapmanıza gerek yoktur. Oksijenle kesme için 980°C’ ye kadar ön tav yapmak zorundasınız.
  4. Plazma kesme ile kestiğiniz metallerde ısıdan etkilenmiş bölge oksijenle kesmeye göre daha azdır. Bu da uzun malzeme ömrü ve düşük fire demektir.
  5. Plazma kesme için sadece sürekli basınçlı havaya ihtiyacınız vardır. Oksijenle kesim için tehlikeli olan patlayıcı-yanıcı gazlar kullanmak zorundasınız.
  6. Plazma kesmede sadece sarf malzeme maliyetiniz var. Oksijenle kesim için pahalı kesme gazları, sarf malzeme ve regülatörler kullanmak zorundasınız.
  7. Plazma kesme makinenizi her yere taşıyabilirsiniz. Oksijenle kesim yapmak için gaz tüplerini de taşımak zorundasınız.
  8. Plazma kesme makinenizi ister manuel ister otomasyon uygulamalarında kullanabilirsiniz.
  9. Plazma kesme makinenizi açık havada oksijenle kesmeye göre daha verimli kullanırsınız.

                                               Toleranslar uzunluk , genişlik ve çap içindir.

Kalınlık ( Thickness ) Dış Toleranslar İç Toleranslar Malzeme
3 – 40 mm + 5 mm – 5 mm Paslanmaz
41 – 65 mm + 8 mm – 8 mm Paslanmaz
70 – 100 mm + 12 mm – 12 mm Paslanmaz
101 – 130 mm + 16 mm – 16 mm Paslanmaz
Plazma alevi; kesim esnasında 3° ‘lik bir açı yaptığından kesim yüzeyinde koniklik oluşmaktadır,
bu yüzden istenilen parçanın ”dış yüzeylerine ( + ) ” , ” iç yüzeylerine ( – ) ” yönde işleme payları verilmelidir.
Kesim Yapılabilen Ürün Sadece Paslanmazdır.

PUNCH ÇALIŞMA PRENSİBİ

CNC punch tezgahının zımba magazininde çeşitli amaçlar için bulunan zımbaların belirli bir sıraya göre sac metal üzerine çeşitli işlemler yapmasına dayanır.

Kalıp kısmı sabit, sac parça hareketlidir. Kalıpların sac üzerinde nerelerde işlem yapacağı daha önceden hazırlanan ve tezgaha yüklenen programda belirtilmiştir.

Sac parça iki eksen (X,Y) üzerinde hareket eder. Bu eksenlerde sacı hareket ettiren iki adet servo motor mevcuttur. Eksenlerdeki hareketin hassasiyeti yüksektir.

Sac malzemeyi tutan en az iki adet tutucu (clamp) mevcuttur. Bu tutucular sayesinde sacın makine üzerinde istenen konumda tutulması sağlanır.

Sac parça bu tutucular ve merkezleme pimi sayesinde makine tablası üzerine yerleştirilir.

C ve Kapalı Tip olmak üzere iki tip punch gövde şekli mevcuttur. Kapalı tip makine kapasite olarak C tipinden daha üstündür.

Kalıp kısmı tezgah üzerinde sabittir. Kullanılacak kalıplar, makine üzerindeki magazin denen kısımda bulunur. Magazin, makine tablası üzerinde veya kalıpların takıldığı taret denen döner bir tabla üzerinde de bulunabilir.

Her kalıbın bulunduğu yerin bir numarası vardır. Operatör hangi kalıbın nerede olduğunu bilmelidir. Makineye yüklenen programda kalıpların yerleri mevcuttur. Operatör bu kalıpların bulunduğu yerlerin doğruluğunu tespit etmelidir. Aksi takdirde işlemde yanlış kalıp kullanılmasına ve işin bozulmasına sebep olur.

Taret tipli punch tezgahlarının kalıp kapasitelerine veya tezgah tipine göre büyüklükleri değişir. Kalıp yuvaları üzerinde çoklu takımlar bulunmaktadır. Çoklu takımlar, birden fazla küçük takımın bir kalıp yuvası üzerine yerleşmiş halidir. Çoklu takım yuvaları kendi ekseninde hareket eder. Her kalıp yuvasının bir numarası vardır ve bununla anılır.

Taret üzerine konulan kalıpların bulunduğu yuvaların önünde numaralar mevcuttur. Hangi kalıplar kullanılacaksa operatör bu kalıpların yerlerini tespit ederek tezgah kontrol panelinde bunların yerlerini doğruladıktan sonra işlemi başlatmalıdır. Taret tipi kalıp magazininden başka, doğrusal olarak makine tablası üzerinde kalıp magazini olan tezgahlar da vardır. Taret tipinde olduğu gibi burada da kalıplar numaralara tespit edilmiştir.

CNC dışındaki punch çeşitleri:

– Hidrolik  Punch

– Eksantrik Punch

– Servo Motorlu Punch

CNC Punch Endüstrideki Yeri ve Önemi  

Ülkemizde son yıllarda teknolojik gelişmelere paralel olarak imalat tezgahlarında büyük ilerleme kaydedilmiştir. Bilgisayar ve otomasyondaki gelişme, üretimin kalitesinin ve esnekliğinin artmasını sağlamıştır. CNC punch tezgahları imalat sektöründe büyük kolaylık sağlamaktadır.

Sac metal üretimi, imalat sanayinde büyük bir paya sahiptir. Sanayimizin gelişmesi, yeni üretim yöntemlerinin ortaya çıkması, esnek üretim modellerinin geliştirilmesi, ihtiyaca hızlı cevap verilmesi, rekabet gücünü artırması gibi faktörlere bağlıdır.

CNC punch sac işleme teknolojisinde yeniliklerden birisidir.

  • Sac işleme teknolojisi birçok sektöre hitap etmektedir. Bunlar;
  • – Elektrik,
  • – Elektronik,
  • – Makine ve yedek parça imalatı,
  • – Otomotiv,
  • – Metal eşya,
  • – Aksesuar,  gibi imalat sanayinde çok geniş bir yer tutmaktadır.

Günümüzde bu tezgahlar yurdumuzda da imal edilmektedirler.

 

CNC Punch ile İmalat

CNC punchta işlenebilecek malzemeler eksantrik preslerde işlenen sac malzemelerin yekpare bir sac üzerinde kesme, sıvama, diş açma, bükme gibi işlemlerin yapıldığı sac malzemelerdir. Burada işlem, kullanılacak kalıp çekiç altına getirilmesi ve çekicin kalıba vurması, kalıp sac üzerinde işlem yapmasıyla gerçekleştirilir. Kalıp, taşıma yuvasında alt ve üst kalıp olarak bulunur ve makine otomatik  olarak bu kalıbın bulunduğu yuvaya gelerek bu kalıbı oradan alarak işlem yapar.